شمس گستر کوار

گلایه تولیدکنندگان از نرخ‌ دولت برای محصولات پروتئینی و شیرخام

تعداد بازدید: 1308
نویسنده خبر :
منبع : منبع : خبرگزاری مهر
14 1399 تیر

به گزارش خبرنگار مهر، در حالی که هفته گذشته ستاد تنظیم بازار قیمت مصوب برخی محصولات پروتئینی از جمله مرغ و شیرخام را تعیین کرده و سازمان حمایت نیز طی اطلاعیه‌ای قیمت هر شانه ٣٠ عددی تخم مرغ را ٢٠ هزار تومان اعلام کرده است تولیدکنندگان به قیمت‌های اعلام شده اعتراض دارند و معتقدند که دولت با در نظر گرفتن نرخ مصوب نهاده‌های دامی این قیمت‌ها را تعیین کرده در حالی که تنها حدود ٣٠ درصد نهاده‌ها با نرخ مصوب به دست تولیدکننده می‌رسد؛ ضمن اینکه مصرف کننده نهایی نیز کالا را به قیمت ارزان نمی خرد و در این میان هم تولیدکننده و هم مصرف کننده متضرر می‌شوند.

نابسامانی در بازار نهاده‌های دامی از حدود هشت ماه قبل آغاز شده و قیمت اقلام مهم و اساسی روز به روز در حال افزایش است. دامداران و مرغداران معتقدند که ادامه این روند منجر به ورشکستگی واحدهای تولیدی، خروج تولیدکنندگان از چرخه تولید و وابستگی در حوزه تأمین محصولات پروتئینی خواهد شد.

هشدار درباره احتمال ایجاد خلل در تولید محصولات پروتئینی

در همین زمینه ناصر نبی پور، رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه تخم مرغ دو نرخی شده است، گفت: یک قیمت ساختگی از سوی دولت اعلام شده که ۹,۵۰۰ تومان برای هر کیلوگرم تخم مرغ است و میانگین قیمت بازار ۱۱ تا ۱۱,۵۰۰ تومان برای هر کیلوگرم تخم مرغ درب مرغداری است.

وی اضافه کرد: قیمتی که دولت اعلام کرده، در صورتی است که نهاده با نرخ‌های مصوب بدست تولیدکننده برسد اما مدتهاست نهاده‌ها با نرخ مصوب به دست تولیدکنندگان نمی‌رسد و افزایش قیمت سرسام آوری داشته است.

این فعال بخش خصوصی درباره اینکه قیمت هر شانه تخم مرغ برای مصرف کنندگان به حدود ۳۳ هزار تومان رسیده است، گفت: با شرایطی که وجود دارد این اتفاق عجیبی نیست. طی ۱۰ الی ۱۵ روز گذشته شایعه شد که قیمت گازوئیل قرار است افزایش یابد (که البته شایعه بود و تکذیب شد) اما همین مساله موجب افزایش ۳۰ درصدی نرخ کرایه‌ها شده است و در حال حاضر یک کیلوگرم تخم مرغ ۸۰۰ تومان کرایه بار می‌خورد.

وی با اشاره به وضعیت نامطلوب بازار نهاده‌های دامی تاکید کرد: اگر دولت برای تأمین نهاده‌های دامی تدبیری نکند با معضل بزرگی در حوزه تولیدات پروتئینی مواجه خواهیم شد چون با این شرایط تولیدکنندگان نمی‌توانند طیور را نگه دارند.

مسئولان در مقابل اخلالگران بازار نهاده‌ها سکوت کردند

حبیب اسدالله نژاد، نایب رئیس کانون سراسری مرغداران گوشتی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن انتقاد از برخی مباحث مطرح شده پیرامون تولیدکنندگان مرغ گفت: متأسفانه برخی مسئولان اظهار کرده‌اند که اگر مرغداران تولیدات خود را به نرخ مصوب عرضه نکنند به عنوان اخلالگر بازار شناخته می‌شوند و با آنان برخورد خواهد شد. این گونه اظهار نظرها با توجه به اینکه مرغداران طی ماه‌های گذشته در زیان کامل بودند اما در سکوت و بی تفاوتی مطلق همین مسئولان نیاز جامعه را تأمین کردند، جای تأسف دارد.

وی تصریح کرد: همین الان نیز می‌بینیم که با وجود افزایش چشمگیر قیمت نهاده‌ها و رسیدن نرخ کنجاله سویا به ۷ هزار تومان، تولیدکنندگان به امر تولید مشغول هستند و کمبودی در بازار وجود ندارد و همین مسئولان در قبال چپاول یارانه اختصاصی مردم به نهاده‌ها توسط عده‌ای سودجو و کاسب تحریم سکوت کرده‌اند و با امکانات رسانه ملی، تعزیرات و دستگاه‌های نظارتی با مستمسک قراردادن یک مصوبه غیر کارشناسی بحران سازی می‌کنند. چرا که نرخ مصوب باعث ورشکستگی مرغداری‌ها می‌شود.

این فعال بخش خصوصی اضافه کرد: برای تولیدکننده نیز بهتر است که مرغ را با قیمت کمتر عرضه کند و ما نیز مایل هستیم که این کالا را حتی به نرخ کیلویی ۱۰ هزار تومان هم عرضه کنیم چون تقاضای بیشتری وجود دارد اما این امر مشروط به آن است که دولت نهاده‌ها را با قیمت یک‌سال پیش در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد.

اسدالله نژاد تصریح کرد: کسانی که نهاده‌ها را با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کردند و آن را چندین برابر قیمت به تولیدکننده فروختند، کاسبان تحریم هستند و مسئولانی که باید بر این کار نظارت می‌کردند اما سکوت اختیار کردند، مقصرند و عملکرد آنها منجر به منحرف شدن یارانه از مسیر خود شده است. در واقع می‌توان گفت که اخلالگر همین افراد و مدیرانی هستند که به وظایف خود عمل نکرده و نمی‌کنند و الان هم به تولیدکنندگان فشار می‌آورند تا تاوان و هزینه اشتباه آنان را پرداخت کنند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده را در بازار ۱۲ هزار تومان اعلام کرد و گفت: با این قیمت مرغ زنده، قیمت مرغ گرم در بازار باید بین ۱۷ تا ۱۷ هزار و ۳۰۰ تومان باشد اما متأسفانه الان شاهد هستیم که در بازار قیمت این کالا بین ۱۸ تا ۱۹ هزار تومان است. برخی نیز مرغ را در قالب‌های متفاوت از جمله قطعه بندی و … با قیمت بالای ۲۰ هزار تومان عرضه می‌کنند که این قیمت‌ها نیز منطقی نیست.

این فعال بخش خصوصی با بیان اینکه بازار نهاده‌های همچنان مشکل دارد، گفت: متوسط قیمت دان آماده به ۴,۸۰۰ تومان رسیده در حالی که با تأمین نهاده به نرخ مصوب این نرخ کمتر از ۲,۸۰۰ تومان باید باشد. همچنین قیمت سویا به بیش از ۷ هزار تومان و ذرت به بیش از ۲,۶۰۰ تومان رسیده، قیمت جوجه یک روزه هم که اخیراً ۲,۸۰۰ تومان مصوب شده در بازار ۳,۶۰۰ تومان است.

اسدالله نژاد با اشاره به اینکه امیدوار نیستیم مسئولان در قیمت مرغ تجدید نظر کنند، افزود: از مسئولان می‌خواهیم که فشار کمتری به تولید و تولیدکننده وارد کنند تا در ماه‌های آینده این صنعت دچار مشکل نشود ادامه روند فعلی باعث خروج تولیدکنندگان از چرخه تولید و وابستگی کشور به تأمین گوشت مرغ می‌شود.

دولت در حمایت از تولید به قوانین عمل نکرده است

همچنین سید موسی رهنمایی، قائم مقام نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور در گفتگو با خبرنگار مهر در واکنش به تصویب قیمت ۲,۹۰۰ تومان برای هر کیلوگرم شیرخام گفت: هدف از فعالیت هر بنگاه اقتصادی، کسب درآمد است و در صورتی که فعالیت بنگاه درآمدزا نباشد تداوم نمی‌یابد و توسعه پیدا نمی‌کند، اتفاقی که طی ماه‌های اخیر برای صنعت دامپروری کشور رخ داده است.

وی با بیان اینکه دولت در حمایت از صنعت دامپروری به قوانین عمل نکرده است، افزود: اقدامات مسئولان از طرفی به تولید و تولیدکننده آسیب می‌زند و از طرف دیگر هم کالا با نرخ ارزان به دست مصرف کننده نمی‌رسد.

این فعال بخش خصوصی اضافه کرد: به عنوان مثال در چند ماده قانون نظام جامع دامپروری بر حمایت از تولید تاکید شده است؛ در ماده ۲۰ این قانون عنوان شده اگر قیمت بازار کمتر از قیمت تمام شده تولید بعلاوه سود منطقی برای تولیدکننده باشد، دولت باید کالای تولیدی را خرید تضمینی کند. همچنین در ماده ۱۹ عنوان شده که تعرفه واردات و صادرات باید به گونه‌ای برنامه ریزی شود که به نفع تولیدکننده باشد. در ماده ۱۱ نیز بر اختصاص مشوق صادراتی تاکید شده است.

رهنمایی ادامه داد: اما متأسفانه به هیچکدام از این موارد توجه نمی‌شود، همواره واردات بی رویه است و صادرات را نیز ممنوع می‌کنند.

وی با اشاره به افزایش چشمگیر قیمت نهاده‌های تولید گفت: ما برای تغذیه دام‌ها از علوفه خشبی و مواد کنسانتره استفاده می‌کنیم که علوفه‌های خشبی تولید داخلی و مواد کنسانتره وارداتی است. در حوزه علوفه‌های خشبی قیمت کاه نسبت به سال گذشته ۱۰۰ درصد گران شده البته با اینکه کاه در جیره غذایی دام دارای ارزش تغذیه‌ای بالایی نیست؛ قیمت یونجه خشک هم سال گذشته ۱,۸۰۰ تومان در هر کیلوگرم بوده که امسال به ۲,۴۰۰ تومان رسیده یعنی حدود ۳۳ درصد گران شده است.

نهاده‌ها با نرخ مصوب به دست تولیدکننده نمی‌رسد

رهنمایی تصریح کرد: اقداماتی که انجام می‌شود ضد سیاست‌های جهش تولید است؛ قیمت سویا در اسفندماه ۹۸ حدود ۲,۹۰۰ تومان بوده اما هم اکنون ما این نهاده را به نرخ کیلویی ۸,۰۰۰ تومان می‌خریم ضمن اینکه در حوزه واکسن‌های دامی نیز شرایط مطلوبی نداریم.

وی با بیان اینکه واکسن تب برفکی از اسفندماه تاکنون ۳ برابر افزایش قیمت داشته است، افزود: تمام این موارد موجب شده که قیمت تمام شده تولید شیرخام افزایش یابد. حدود چندماه قبل قیمت تمام شده براساس آنالیزهای صورت گرفته حدود ۳,۴۰۰ تومان بود اما در حال حاضر این عدد حدود ۴,۰۰۰ تومان است؛

وی تاکید کرد: قیمتی که ستاد تنظیم بازار تصویب کرده براساس نرخ مصوب نهاده هاست اما متأسفانه نهاده با این قیمت‌های مصوب به دست تولیدکننده نمی‌رسد.

مقالات مرتبط

نظراتــــ

Submit Express